Rolstoelvriendelijke tuin – tuin voor rolstoel en rollator – tuinontwerp Woerden Utrecht

tuinontwerp rolstoelvriendelijk rolstoeltoegankelijk

Rolstoelvriendelijke tuin

« Terug naar overzicht projecten

Klik op de foto’s of

Met verhoogde borders en onderhoudsarm

Van een nieuwe tuin wilt u nog jarenlang kunnen genieten. Als verwacht wordt dat over enige tijd een rollator of rolstoel nodig zal zijn, is het prettig als de tuin hiervoor geschikt is.
Het opvallendst in deze tuin zijn de stoere verhoogde bakken van Cortenstaal. Dit materiaal heeft een roestlaag die als bescherming werkt. Onderhoudsvrij: het hoeft niet geschilderd, behandeld of gereinigd te worden, en het geeft niet af. De bakken zijn niet te diep en op de juiste hoogte, zodat zittend een armlengte genoeg is om overal bij te kunnen. De schuine kant van de zijgrens is doorgezet in de borders, wat vooral vanuit de woonkamer een verrassend effect heeft.

Hoogteverschil

Er is een hoogteverschil tussen het huis en de straat. De oprit is gemaakt in verschillende niveaus. Het deel waar de auto kan staan is horizontaal en extra breed, om goed vanuit een rolstoel in de auto te kunnen stappen. Ook het deel bij de garage is horizontaal. De hellingen zijn uitgevoerd met zwarte tegels, waarbij goed gekeken is naar de maximale hellingshoek. Alle bestrating is stroef en met een onderhoudsarme coating.

Halfverharding

Tussen de borders ligt een halfverharding. Dit oogt vriendelijker dan een tuin vol bestrating. Op dit moment is een rollator of rolstoel nog niet nodig; als halfverharding is nu tijdelijk gekozen voor geel split. In de toekomst zal dit te grof zijn voor wielen van een rollator of rolstoel, dan zal het vervangen worden door dolomiet. Dolomiet is aangewalst leem met fijn split met een okergele kleur.

Details ontwerp

Langs de grenzen met de buren en de straat staat een luchtige rij verticale paaltjes, met diverse beplanting ertussen. Door hier planken tegen te bevestigen wordt het hoogteverschil opgevangen. Aan één kant staan drie lei-appelbomen. De oude berken en een meidoorn zijn behouden, alle andere beplanting is vernieuwd.
Het prachtige stenen beeld is door de bewoonster zelf gemaakt. Het is vanaf alle kanten goed te bewonderen.

Rolstoelvriendelijke tuin:
Zittend tuinieren, stroeve bestrating, flauwe hellingen, onderhoudsarme materialen en makkelijke planten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.