Tuinkalender april 2017 – Lekker lente

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

April 2017: Lekker lente

  • Vrolijke bollen
  • Gras vertroetelen
  • Alles gaat groeien, onkruid ook
  • Nieuwe planten
  • Snoeien in april
  • Wat niet gesnoeid hoeft
  • Is bemesten nodig?
  • ’t Kan vriezen, ’t kan dooien
  • Vijver of waterelement
tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Kleurige voorjaarsbollen

VROLIJKE BOLLEN

Heeft u in het najaar bollen geplant? Van die vrolijke voorjaarskleuren fleurt elke tuin op. Laat na de bloei de uitgebloeide narcissen, krokussen en tulpen staan en het blad afsterven. De bollen maken dan weer reservestoffen aan die in de bol worden opgeslagen. Ook helpt het om de uitgebloeide bloemen weg te knippen, zodat geen energie verloren gaat aan het maken van zaaddozen. Zo zullen ze ook volgend jaar weer goed opkomen.

GRAS VERTROETELEN

Tot eind april kunt u verticuteren, dode plaggen uitsteken en bijzaaien. Zodra het warmer wordt, moet het gras weer regelmatig gemaaid worden, in het begin met een wat grotere maaihoogte.
Het knippen van de graskanten is altijd veel werk. Tips voor makkelijker onderhoud: Een opsluitrand zorgt ervoor dat het gras niet steeds verder de border in groeit. Die kan gemaakt worden van klinkers die net iets lager liggen dan het gras, zodat de maaier over de rand kan rijden. Ook houten planken en flexibele metalen of kunststof strips zijn geschikt als opsluitrand. Knip de randen dan staand met een elektrische trimmer of een graskantenschaar met lange steel.

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Nieuwe scheuten van Hosta

ALLES GAAT GROEIEN, ONKRUID OOK

Het onkruid gaat nu snel groeien. Verwijder het direct, dat scheelt weer in de komende maand. Een mulchlaag van houtsnippers, klein geknipt snoeiafval of compost tussen de planten is goed om onkruid te weren, verdamping tegen te gaan en humus in de grond te brengen. Of laat alle open stukken onder struiken begroeien met bodembedekkers om onkruid tegen te gaan. Bestrijd nu al de eerste slakken met milieuvriendelijke slakkenkorrels rondom slakgevoelige planten.

NIEUWE PLANTEN

Veel een- en tweejarigen en kruiden kunnen vanaf half april in de volle grond gezaaid worden. Binnen voorgezaaide plantjes kunnen eind van de maand buiten uitgeplant worden. Eind april mogen zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen geplant worden.
Nu is een goed moment om nieuwe planten aan te schaffen. Vindt u het lastig om mooie combinaties te maken of de bloeitijden goed te spreiden? Vraag dan hulp voor het maken van een beplantingsplan of volg een cursus Beplantingsplan maken.

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Ribes snoeien na de bloei

SNOEIEN IN APRIL

Snelgroeiende hagen zoals de liguster en de Leylandii-conifeer kunt u vanaf nu regelmatig snoeien. Forsythia, Ribes, Kerria, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en Japanse sierkwee (Chaenomeles) mogen direct na de bloei gesnoeid worden door enkele oude takken helemaal bij de basis af te knippen (verjongen). Knot de bolacacia, bolcatalpa en knotwilg helemaal terug, als dat nog niet was gedaan. Kleinbloemige clematissen en andere klimplanten die in het voorjaar bloeien, worden gesnoeid door ze direct na de bloei licht terug te knippen. Groenblijvende struiken en vaste planten krijgen ’s winters soms bruine bladeren of dode takken, die mogen nu afgeknipt worden. Vorige maand er nog niet aan toegekomen te snoeien? Bomen en struiken die vorige maand gesnoeid moesten worden kunnen nog tot half april gesnoeid worden. U kunt bij de tekst van maart lezen welke planten en struiken dat zijn.

WAT NIET GESNOEID HOEFT

Let op dat u de (bol)esdoorn, berk, walnoot, kiwi en druif nu NIET mag snoeien in verband met het ‘bloeden’. Wacht met snoeien van deze soorten tot ze weer volop in blad staan. Wacht met het snoeien van groenblijvende beplanting tot volgende maand en laat de uitgebloeide bloemschermen van de boerenhortensia ook nog een paar weken zitten: ze beschermen de nieuwe bloemknoppen tegen de kou.

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Bloemen hortensia eind april afknippen

IS BEMESTEN NODIG?

Compost toevoegen kan nog steeds. Zodra het gras weer is gaan groeien, moet het de hele zomer door regelmatig bemest worden met gazonmest. Doe dit vlak voordat het gaat regenen, of zet de sproeier aan. De borders kunnen spaarzaam bemest worden met gedroogde koemestkorrels. Als de planten het goed doen is het nog niet nodig. Rozen, fruitbomen en -struiken, eenjarigen en andere veeleisende planten hebben wel elk voorjaar een flinke dosis mest nodig. Als de zuurgraad te hoog is kunt u kalk strooien. De zuurgraad wordt getest met een test die te koop is bij tuincentra. Voor planten die van zure grond houden, zoals Rhododendron, Pieris en heide, mag er juist geen kalk toegevoegd worden. Deze soorten gedijen goed bij een dosis tuinturf.

BOMEN EN STRUIKEN VERPLANTEN

Bladverliezende bomen en struiken mogen de hele winterperiode geplant en verplaatst worden. Deze maand is de laatste kans om dit te doen. Groenblijvende soorten kunnen het best in september of oktober verplant worden.

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Lammetje in de lente

‘T KAN VRIEZEN, ‘T KAN DOOIEN

De kuipplanten die binnen overwinterd hebben, mogen bij mooi weer buiten staan om te wennen, maar het is nog te koud om ze permanent buiten te laten. Zet ze niet in de volle zon en ook niet in de regen. Wacht ook nog liefst tot eind april, begin mei om eenjarigen aan te schaffen, want het kan nog steeds gaan vriezen. Bij nachtvorst moeten vorstgevoelige planten nog afgedekt worden. De uitgebloeide bloemschermen van hortensia’s beschermen de bloemknoppen tegen kou. Laat ze daarom nog zitten tot eind van de maand, en knip ze dan al boven het eerste groene blad.

VIJVER OF WATERELEMENT

Verwijder oude dode bladeren van de waterplanten, en voeg eind van de maand nieuwe zuurstofplanten toe. Als de pomp er in de winter uitgehaald is, kan die eind april teruggeplaatst worden.


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!


 


U ontvangt een e-mailbericht waarin u uw aanmelding moet bevestigen.


Reageren is niet mogelijk