Tuinkalender januari 2018

Tuinkalender januari - Vicas Tuinontwerpen

Januari 2018: Tuinklussen om binnen te doen

  • Winterbloeiers
  • Inspiratie opdoen
  • Snoeischaren slijpen
  • Waarom niet nu snoeien?
  • Sneeuw en ijs
  • Vogels verwennen
  • Verplanten in januari
Prunus subhirtella autumnalis - tuinkalender januari - Vicas Tuinontwerpen

Winterbloeier

WINTERBLOEIERS

In de kale wintertuin vallen bloeiende struiken en bomen extra op. Denk aan kerstroos (Helleborus), Viburnum tinus, winterheide (Erica carnea), toverhazelaar (Hamamelis), Sarcococca, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), winterbloeiende Prunus (Prunus subhirtella autumnalis), Viburnum bodnantense  en mahoniestruik (Mahonia). Andere blikvangers zijn bessen, rozenbottels en bomen met een opvallende schors. Bijvoorbeeld de witte schors van een papierberk, papieresdoorn (Acer griseum) of de prachtige sierkers Prunus serrula.

tuinkalender januari - foto Vicas Tuinontwerpen

Groenblijvers niet snoeien

INSPIRATIE OPDOEN

Januari is een maand om met tuinboeken op de bank inspiratie op te doen voor het nieuwe seizoen. Een tuin ontwikkelt zich en elk jaar zijn wel kleine aanpassingen nodig. Er zijn misschien planten doodgegaan, u wilt bepaalde kleurencombinaties verbeteren of de indeling veranderen. Online is  Pinterest een aanrader. Of volg de cursus Tuinontwerpen van af 24 januari in Gouda, en maak een heel nieuw plan voor uw tuin.

Tuinkalender januari - Vicas Tuinontwerpen

Snoeischaar slijpen

SNOEISCHAREN SLIJPEN

In plaats van elke keer een nieuwe schaar te kopen, kunt u heel eenvoudig tuingereedschap zelf slijpen met een diamantvijltje. Ook keukenmessen worden hier vlijmscherp door! Bekijk in deze video hoe het werkt. Het is belangrijk om scherpe snoeischaren te gebruiken. Een botte schaar veroorzaakt rafelige snoeivlakken die sneller door schimmels en ziekten aangetast worden. 

Om de voorbereiding compleet te maken: volg eens de cursus Snoeien – Hoe en wanneer?. Deze staat gepland op 17 januari in Gouda en op 21 en 24 maart in Woerden. Voor het echte snoeiwerk kunt u beter wachten tot het voorjaar, lees hierna waarom. 

hortensia met sneeuw - tuinkalender januari

Hortensia met sneeuw

WAAROM NIET NU SNOEIEN?

Bij sommige bomen en struiken komt de sapstroom al vroeg op gang. Die mogen nu niet meer gesnoeid worden! Ze gaan dan ‘bloeden’ en overleven het misschien niet. Het zijn de esdoorn (Acer), berk (Betula), haagbeuk (Carpinus), walnoot (Juglans), vleugelnoot (Pterocarya) en druif (Vitis). Snoeien mag pas weer zodra ze volop in het blad staan, ongeveer vanaf mei/juni.

De overige bomen en bladverliezende struiken mogen nu weliswaar gesnoeid worden, maar wacht er liever mee tot maart. Ze geven ook met kale takken structuur aan de tuin. Bedekt met een laagje rijp of sneeuw zijn ze onweerstaanbaar mooi. Wilt u toch snoeien om de grote voorjaarsbeurt te spreiden? Doe dit dan niet als het vriest. Groenblijvende struiken en bomen worden pas vanaf april/mei gesnoeid.

tak met sneeuw - tuinkalender januari

Sneeuw van takken schudden

BIJ SNEEUW EN IJS

Het makkelijkst is om alleen planten in de tuin te hebben die goed winterhard zijn. Daar heeft u ‘s winters geen omkijken naar. Groenblijvende planten zijn extra gevoelig voor vorst, omdat ze via de bladeren vocht blijven verdampen, terwijl ze door de bevroren grond geen water via de wortels kunnen opnemen. Bij harde wind en het ontbreken van een isolerende sneeuwlaag is dit effect nog groter. 

Vorstgevoelige planten beschermen met vliesdoek, jute of afgevallen blad zodra het enkele graden vriest. Haal het weg zodra de vorst voorbij is, zodat de plant voldoende licht en zuurstof blijft krijgen.

Berkenbast - Tuinkalender januari

Schors van papierberk

Schud de sneeuw van coniferen en dennen. De takken kunnen breken onder het gewicht.

Bij vorst niet over het gras lopen. Dat veroorzaakt gele plekken in het voorjaar.

Vorstvrij opgeslagen knollen van bijvoorbeeld dahlia’s controleren op schimmel.

Groenblijvende beplanting bij langdurige vorst een beetje lauw water geven. Ook binnen overwinterende kuipplanten af en toe een klein beetje lauw water geven.

In de vijver een wak openhouden door bijvoorbeeld een bundel stro rechtop in het water te zetten. Ga  niet hakken of breken, want dat wekt de vissen en waterdieren uit hun winterslaap.

Vogels voeren - tuinkalender januari

Pimpelmees

VOGELS VERWENNEN

Vogels houden van struiken met bessen, zaden en vruchten. Voldoende schuilgelegenheid is belangrijk, wat een extra reden is om te wachten met snoeien en opruimen van bladafval. Een waterschaal lokt vogels om te badderen en te drinken. Haal deze weg als het gaat vriezen, en meng geen zout of suiker door het water. Als er sneeuw ligt, eten de vogels dat wel. Vriest het wel maar ligt er geen sneeuw, dan kunt u gemalen ijs neerleggen.
Is het slecht om vogels te voeren? Tuinen in een stadsomgeving zijn geen ongerepte natuur meer, het kan geen kwaad om in de winter met mate bij te voeren.
Maak nestkastjes schoon met heet water. Vogels kunnen er nu al in schuilen en slapen, en het is dan ruim op tijd beschikbaar voor het volgende broedseizoen.

VERPLANTEN IN JANUARI

U zou het misschien niet verwachten, maar juist de winterperiode is een goede tijd om bladverliezende bomen, struiken en hagen te planten of verplaatsen, zolang het niet vriest.


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reageren is niet mogelijk