Tuinkalender juni 2017

tuinkalender juni - Vicas Tuinontwerpen

Juni 2017: Het wordt zomer

  • Snoeien in juni
  • Planten en plagen
  • Gras verzorgen
  • Sproeien met beleid
  • Hagen knippen
  • Vijverplanten uitdunnen
Snoei druiven - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Druiven: uitlopers na het tweede trosje afknippen

SNOEIEN IN JUNI

Een sering en voorjaarsbloeiende clematissen kunt u direct na de bloei wat terugknippen om ze mooi vol en compact te houden. Natuurlijk snoeit u niet de clematissen die later deze zomer gaan bloeien, anders knipt u de bloemknoppen eruit.
Bij struiken die nog vruchten, bessen of mooie zaaddozen gaan vormen, laat u de uitgebloeide bloemen zitten. Anders zou het vruchtbeginsel ook weggeknipt worden. Dit geldt voor alle fruitsoorten, en bijvoorbeeld Japanse kweepeer (Chaenomeles) en dwergmispel (Cotoneaster). Snoei deze struiken alleen door ‘verjonging’: knip enkele van de oudste takken vlak boven de grond af, zodat onderaan nieuwe scheuten groeien en de struik ook onderaan mooi vol blijft. Ook bruidsbloem (Deutzia), Forsythia, Ribes, Weigela en brem kunnen nu verjongd worden.

Groenblijvende struiken hoeven vaak helemaal niet gesnoeid, behalve als ze te groot worden. Het is nu een goede tijd hiervoor.
Van sterk groeiende klimplanten als blauwe regen mogen de nieuwe uitlopers ingekort worden. Ook de ranken van de druivenstruik kunt u sterk inkorten. Knip de lange uitlopers na het tweede trosje af, zodat alle energie in de druiventrossen terechtkomt.

Geranium 'Johnson Blue' - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Geranium afknippen voor 2e bloei

PLANTEN EN PLAGEN

Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, bloeit een plant langer door. De plant krijgt dan niet de kans bottels of zaaddozen te vormen en stopt zijn energie in nieuwe bloemen. Door geranium, vrouwenmantel en ridderspoor na de bloei terug te knippen, gaan ze weer fris nieuw blad vormen en vaak nog een tweede keer bloeien. Eén- en tweejarigen kunnen nog net gezaaid worden. Hoge planten moeten soms gesteund worden met rekken of stokjes, zodat ze niet bij de eerste hoosbui knakken. Planten in potten moeten regelmatig bijgemest worden. Voor de bemesting bestaan middelen die hun werkzame stof geleidelijk afgeven, zodat één keer toedienen voldoende is voor de hele zomer. Tip voor minder onderhoud: schaf kuipplanten af en zet alle planten in de volle grond.
Helaas zijn de slakken ook weer actief. Zoveel mogelijk vangen en milieuvriendelijke slakkenkorrels strooien werkt het best. Blijf het onkruid verwijderen, maar wees voorzichtig als u zaailingen van planten de kans wilt geven op te groeien, zoals bijvoorbeeld van vingerhoedskruid. Hardnekkig onkruid als zevenblad krijgt u onder controle door consequent alle nieuwe scheuten direct zo diep mogelijk weg te halen. Elke plant heeft zonlicht nodig, dus als u ervoor zorgt dat het onkruid nauwelijks op kan groeien, zal het uiteindelijk doodgaan. De aanhouder wint!

grasveld met madeliefjes - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Gras maaien, bemesten en sproeien.

GRAS VERZORGEN

Het gras moet nu zeker een keer per week gemaaid worden. Als het erg warm en zonnig is, kunt u beter ’s avonds maaien, om bruin worden van de snijvlakken te voorkomen. Niet te kort, want lang gras houdt vocht beter vast zodat je minder snel hoeft te sproeien. Strooi in het groeiseizoen een paar keer gazonmest, liefst vlak voor een regenbui, of sproei direct na het bemesten. Om de graskanten niet steeds te hoeven afsteken, kunt u een opsluitrand maken van klinkers, houten planken of een andere randopsluiting. Met een opsluitrand van klinkers die iets lager ligt dan de maaihoogte, zodat de maaier over de rand kan rijden, hoeven zelfs de randen niet meer apart geknipt te worden.

SPROEIEN MET BELEID

Het is het makkelijkst als sproeien niet nodig is. En dan liever niet doordat het de hele zomer regent, maar door bij voorkeur planten te kiezen die op de juiste plek staan. De ene soort verlangt een meer vochtige grond (hortensia), en andere soorten kunnen prima tegen droogte (lavendel). Alleen als het een lange periode kurkdroog is, planten slap gaan hangen en het gras dreigt dood te gaan, wordt het tijd om te sproeien. En dan liever af en toe een uur dan elke dag een kwartiertje, omdat anders de planten ondiep gaan wortelen. Als de bodem slecht vocht vasthoudt, kunt u ruime hoeveelheden compost erdoor mengen om de structuur te verbeteren.  Een nieuwe tuin aanleggen? Overweeg dan een beregeningssysteem, vooral in grote tuinen scheelt dat veel werk.

conifeer snoeien - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Conifeer niet in kaal hout snoeien!

HAGEN KNIPPEN

Alle hagen en coniferen kunnen in juni gesnoeid worden. Na eind juni zullen ze nog flink uitlopen, zodat ze meestal in de nazomer nog een keer gesnoeid worden. Snoei liefst op een bewolkte dag om verbranding te voorkomen; vooral buxus- en beukenhagen zijn hier gevoelig voor. Als u toch wilt snoeien omdat het op dat moment goed uitkomt, kunt u de pas geknipte haag een paar dagen afdekken met een laken. Dat beschermt de snoeiranden tegen het bruin worden. Alle coniferen mogen nu gesnoeid worden. Alleen Taxus kan tot op het kale hout terug geknipt worden en zal daarna weer uitlopen. Andere soorten coniferen mogen nooit voorbij het laatste groene stuk gesnoeid worden.
Tip: Het opruimen van snoeiafval wordt een stuk eenvoudiger als u een zeil of laken langs de haag legt om de takjes op te vangen. Een smalle open strook naast de haag voorkomt dat het snoeiafval tussen de andere planten blijft hangen.

waterlelie Nymphaea alba - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Vijverplanten uitdunnen

VIJVERPLANTEN UITDUNNEN

Bij warm weer kan het nodig zijn de vijver bij te vullen. Snel groeiende waterplanten kunt u uitdunnen. Door het warmere weer zullen ook algen sneller groeien, waardoor de rest van het vijverleven te weinig zuurstof zal krijgen. Verwijder een teveel aan algen door ze bijvoorbeeld aan een stok te draaien. Eendenkroos is een leuk plantje dat helaas enorm kan gaan woekeren; schep het in dat geval geregeld weg. Nu is een uitstekende tijd om nieuwe vissen uit te zetten.tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:


Reageren is niet mogelijk