Tuinkalender mei 2017

Tuinkalender mei

Mei 2017: Alles groeit

 • Koude nachten
 • Voorjaarsbollen en zomerbollen
 • Snoeien in mei
 • Deze hoeven niet gesnoeid
 • Chelsea chop
 • Tip voor hagen
 • Hongerige planten
 • Gras maaien en verzorgen
 • Onderhoud borders
 • Vijver schoonmaken
 • Hongerige slakken
appelbloesem - foto Vicas Tuinontwerpen

Bloesem van sierappel

KOUDE NACHTEN

Een koud begin van deze maand. Tot half mei kan nog nachtvorst optreden, dus pas nog extra goed op de vorstgevoelige planten. Kleine plantjes die binnen voorgezaaid zijn, kunnen half mei buiten uitgeplant worden. Laat ze vanaf begin mei langzaam wennen door ze eerst alleen overdag buiten te zetten, op een beschutte plek en niet in de volle zon. Vaste planten kunnen geplant worden en eenjarigen kunnen nu rechtstreeks in de borders gezaaid worden.

VOORJAARSBOLLEN EN ZOMERBOLLEN

Laat bij uitgebloeide narcissen, krokussen en tulpen het blad afsterven tot het geel is. Ze maken nog reservestoffen aan die in de bol worden opgeslagen. Knip de uitgebloeide bloemen weg, zodat de bollen geen energie steken in het maken van zaaddozen. Zo zullen ze volgend voorjaar weer sterk terugkomen. Wist u dat er behalve de bekende voorjaarsbollen ook zomerbollen zijn? Dit zijn bijvoorbeeld dahlia, Canna en gladiolen. Ze kunnen deze maand geplant worden en bloeien eind van de zomer.

tuinkalender mei Vicas Tuinontwerpen

Sering na de bloei snoeien

SNOEIEN IN MEI

Struiken die dit voorjaar gebloeid hebben, mogen direct na de bloei gesnoeid worden om ze vitaal en compact te houden. Uitgebloeide bloemen mogen afgeknipt worden. Voorzichtig bij de Rhododendron! Hier zitten de nieuwe knoppen vlak onder de uitgebloeide bloemen. Snoei deze heel voorzichtig of draai de uitgebloeide bloemen met de hand uit.

De snoeitechniek hangt af van de soort. Struiken die gebloeid hebben op takken van vorige zomer knipt u alleen in model, zoals de toverhazelaar, krentenboompje en voorjaarsbloeiende clematis (Clematis montana).
Struiken die gebloeid hebben op oudere takken snoeit u door een aantal van de oudste takken diep weg te knippen. Dit zijn onder andere Forsythia, Ribes en brem. Een sering kunt u compact houden door na de bloei de takken iets in te korten.

DEZE HOEVEN NIET GESNOEID

Groenblijvende struiken hoeven meestal niet gesnoeid te worden, maar als het nodig is voor de vorm mag het tussen mei en september. Klimop mag flink teruggesnoeid worden. Kersen- en pruimenbomen kunnen beter wachten tot na de oogst.
Als in bontbladige struiken ineens takken met groene blaadjes groeien, moeten die altijd weggeknipt worden, want dat zijn ongewenste uitlopers van de onderstam. Alle hagen kunnen vanaf half mei gesnoeid worden. Pas wel op of er een nestje in de haag zit, dan stellen we het liever even uit.

CHELSEA CHOP

De Chelsea Chop is vernoemd naar het moment van de befaamde Chelsea Flower Show, een jaarlijks groot tuinevenement eind mei. Het is een snoeimethode om planten compacter te laten groeien. De planten worden met een derde of de helft ingekort. Ze hoeven minder gesteund te worden en de bloei start later. De volgende soorten zijn geschikt: Aster, meisjesogen (Coreopsis), zonnehoed (Echinacea), leverkruid (Eupatorium), zonnekruid (Helenium), bergamotplant (Monarda), Phlox, Rudbeckia, guldenroede (Solidago), dropplant (Agastache) en Virginische ereprijs (Veronicastrum). Door een deel wel en een deel niet terug te knippen, wordt de bloei over een langere periode gespreid.

Tuinkalender mei - nest tortelduiven - foto Vicas Tuinontwerpen

Snoeien: let op vogelnesten.

TIPS VOOR HAGEN

Snoei hagen bij voorkeur niet in de volle zon, om bruine snoeiranden te voorkomen. Vooral buxus en beukenhaag zijn hier gevoelig voor. Een tip voor het opruimen van snoeiafval: leg vooraf een laken op de grond naast de heg. De takjes vallen hierop en zijn makkelijk af te voeren. Schijnt net de zon op het moment dat u de buxus wilt snoeien, dek dan na het snoeien de buxus één of twee dagen af met een laken.

HONGERIGE PLANTEN

Eenjarigen zijn echte hongerlappen. Ze bloeien de hele zomer, wat veel energie kost. Ze moeten het hele zomerseizoen om de paar weken extra mest krijgen. Er bestaan mestkorrels die hun werkzame stof geleidelijk afgeven, zodat u er de hele zomer geen omkijken naar hebt. Het gazon moet de hele zomer geregeld bemest worden met gazonmest en eventueel kalk.

Prunus bloei - foto Vicas Tuinontwerpen

Kersen en pruimen pas snoeien na de oogst

GRAS MAAIEN EN VERZORGEN

Strooi elke paar weken gazonmest, bij voorkeur vlak voordat het gaat regenen. Als er na een stevige regenbui lang water op het grasveld blijft staan, kan de afwatering verbeteren door met een mestvork of een plank met spijkers gaten te prikken in de toplaag. Onkruid en mos in het gazon krijgt minder kans zich te ontwikkelen door het gras regelmatig te maaien. Een hekel aan grasmaaien? Een robotmaaier neemt heel wat werk uit handen.

ONDERHOUD BORDERS

Na een paar jaar worden sommige pollen vaste planten kaal in het midden van de pol. Graaf deze uit, scheur of zaag de pol in enkele kleinere pollen en plant alleen de vitale buitenste delen terug. Zo kunt u ook planten vermeerderen en bodembedekkers delen, zodat een vak sneller dichtgroeit.

Hogere vaste planten en planten met slappe stengels zullen een steuntje nodig hebben als het hard gaat waaien en regenen. U kunt nu alvast bamboestokjes of rijshout bij de planten in de grond steken, of een speciale plantensteun plaatsen waar de stelen doorheen groeien. Voor grote plantvakken kan dat met een horizontaal stuk gaas, bevestigd aan een paar stokken.

Niet alleen de borderplanten groeien hard, het onkruid ook! Door consequent opkomend onkruid weg te halen, raakt het uitgeput en zal het uiteindelijk verdwijnen. Een kwestie van lange adem dus. Allerlei zaailingen komen nu op: voorzichtig onkruid wieden als het planten zijn die u graag wilt houden.
Een nieuw tuinseizoen, nieuwe plannen? Het is knap lastig om de beplanting zo te kiezen dat er altijd iets bloeit.
Laat één keer een uitgekiend beplantingsplan maken en geniet hier nog jaren van!

VIJVER SCHOONMAKEN

Deze maand mogen nieuwe vijverplanten geplant, en bestaande planten gedeeld of verplaatst worden. Denk vooral aan zuurstofplanten, die meehelpen het water helder te houden. Zodra het warmer wordt, worden de vissen weer actief en mogen ze weer gevoerd worden. Zo nodig kunt u de vijver schoonmaken, algen en kroos eruit halen, en het filter controleren op vervuiling.

tuinkalender mei - foto Vicas Tuinontwerpen

Slak op Hosta

HONGERIGE SLAKKEN

Houd die frisse jonge blaadjes goed in de gaten, want slakken zijn er dol op. Ze zullen al gauw weer in de tuin opduiken. Het zijn vooral de naaktslakken die de bladeren van bijvoorbeeld de Hosta opeten; de huisjesslakken richten nauwelijks schade aan. U kunt de slakken vangen met de hand (of handschoen..) als ze na een regenbui of vochtige nacht massaal tevoorschijn zijn gekomen. De meest effectieve methode is het strooien van slakkenkorrels, uiteraard een milieuvriendelijke soort.
Als de tuin aantrekkelijk is voor egels en vogels, zullen zij de slakken opeten. Zorg daarom voor voldoende schuil- en nestgelegenheid. 


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!


 


U ontvangt een e-mailbericht waarin u uw aanmelding moet bevestigen.


Reageren is niet mogelijk