Tuinkalender september 2018

tuinontwerp vogelvriendelijke tuin

September 2018: Vogelvriendelijke tuinen

  • Vogelvriendelijke struiken
  • Struiken (ver)planten
  • Groente zaaien en fruit oogsten
  • Onderhoud in de border
  • Hagen laatste keer snoeien
  • Blad uit de vijver
  • Gazon herstellen
  • Tijd voor evaluatie

Wat een warme en droge zomer was het. Veel planten hadden het zwaar. Ook het onkruid groeide minder hard, en er waren maar weinig slakken. 

besdragende struik - foto Vicas Tuinontwerpen

Bessen: mooi en vogelvriendelijk

VOGELVRIENDELIJKE STRUIKEN

Struiken met lekkere bessen en met voldoende bescherming tegen katten zijn aantrekkelijk voor vogels. Bijvoorbeeld de Gelderse roos (foto), krentenboompje, meidoorn, sneeuwbes en hulst. Vogels willen graag plekken waar katten niet bij kunnen: een boom, een dichte struik of een haag, liefst met stekels. Belangrijk is ook lekker eten, zoals insecten, bessen en slakken. Vogels zijn een natuurlijke slakkenbestrijding! 

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Groenblijvende struiken planten of verplaatsen

STRUIKEN (VER)PLANTEN

September is een goede maand om groenblijvende struiken te (ver)planten. In de nog warme grond kunnen ze goed aanslaan voor de winter begint. Ook veel vaste planten kunnen geplant of verplaatst worden. Alleen met de planten die nu nog bloeien kunt u beter even wachten tot het voorjaar. Graaf een ruim plantgat en geef na het planten ruim water.

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Fruit oogsten

GROENTE ZAAIEN EN FRUIT OOGSTEN

In de moestuin kan nog gezaaid worden, de bodem is nog warm. Soorten die geschikt zijn om nu te planten en te zaaien zijn bijvoorbeeld rucola, veldsla, spinazie, peterselie, kervel en Chinese kool.
Takken van frambozen en bramen die vruchten gedragen hebben mogen bij de grond afgeknipt worden.
Appels, peren, en druiven zijn nu rijp. Hang tijdig een net erover en let erop dat dit niet op de grond hangt, zodat egels er niet in verstrikt raken. Vogeltip: laat het net achterwege bij een deel van de takken, zodat vogels kunnen meegenieten van de oogst.

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Zaden van papaver bewaren

ONDERHOUD IN DE BORDER

Bemesten is niet meer nodig, de planten gaan een rustperiode in. Pollen vaste planten kunnen gescheurd worden om ze te vermeerderen of vitaler te maken. Afhankelijk van hoe stevig de kluit is, gaat dat met de hand, een spade of een zaag. Plant de buitenste vitale delen terug en gooi het oude hart van de pol weg. Daarna nog even flink water geven. Dit is ook een goede methode om een plantvak sneller te laten dichtgroeien met bodembedekkers.
Verzamel op een droge dag zaden van favoriete bloemen. Bewaar ze in een papieren zakje of envelop op een droge plaats. Houd de slakken in toom totdat ze gaan overwinteren, dat scheelt enorm in het voorjaar. Vogeltip: meer vogels betekent minder slakken.

Tuinkalender september - Vicas Tuinontwerpen

Hagen snoeien

HAGEN LAATSTE KEER SNOEIEN

Snoei de hagen deze maand voor de laatste keer. Ze kunnen dan nog net herstellen en mooi strak de winter ingaan. Vogeltip: Hagen met stekels bieden vogels beschutting tegen katten en nestgelegenheid. Heeft u alleen een schutting? Laat deze dan voor een deel dicht begroeien met bijvoorbeeld klimop of vuurdoorn.
Snoei hagen taps toelopend, de onderkant iets breder dan de bovenkant.

BLAD UIT DE VIJVER

De vissen hoeven niet meer veel te eten, geef ze zoveel als ze in een paar minuten opeten. Afgevallen herfstblad dat in de vijver komt zal gaan rotten en de waterkwaliteit verslechteren. Schep om de paar dagen alles met een netje eruit of span een net over de vijver. Zo nodig kunt u vijverplanten uitdunnen of splitsen.

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Herfstkleuren

GAZON HERSTELLEN

Het gras heeft deze zomer veel te lijden gehad. September is een geschikte maand om het gazon te herstellen: licht verticuteren, beluchten en kale plekken inzaaien. Doordat de bodem nog warm is, zullen graszoden en graszaad nog goed aanslaan. Hark afgevallen blad van het gazon of maai het weg met een grasmaaier met opvangbak.

TIJD VOOR EVALUATIE

Wandel op een mooie dag eens rustig door de tuin. Zijn er voldoende nazomerbloeiers, zoals herfstanemonen, herfstasters en siergrassen? Zijn er struiken met bessen en bomen met een fraaie herfstkleur? Misschien zijn er hoekjes die een opknapbeurt nodig hebben of planten die het niet goed doen. Door nu vast aantekeningen te maken of stukken tuin met stokjes te markeren, kunt u deze winter het tuinontwerp aanpassen. Dit najaar starten weer tuincursussen voor het maken van een tuinontwerp of beplantingsplan.

tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.