Tuinkalender april 2020

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

April 2020: Een vreemde lente dit jaar

  • Gazon verticuteren
  • Snoeien in april
  • Onkruid groeit snel
  • Voorjaarsbollen
  • Is bemesten nodig?
  • Wat niet gesnoeid hoeft
  • Nu planten of verplaatsen
  • Makkelijker maaien
  • ‘t Kan vriezen, ‘t kan dooien
  • Vijverpomp installeren

Een vreemde lente dit jaar, waarin veel mensen thuis zijn. Hopelijk kan tuinieren voor wat afleiding zorgen.

Gazononderhoud verticuteren - Tuinkalender april

Gazon verticuteren

GAZON VERTICUTEREN

Na de winter zitten er vaak mos en lelijke plekken in het gras. Tot eind april kunt u het gazon verticuteren en lege plekken inzaaien. Met een speciale verticuteerhark of -machine wordt het mos verwijderd. Na het verticuteren ziet het er even kaal uit, maar dat zal snel weer hersteld zijn.
Zodra het warmer wordt, kunt u het gras weer gaan maaien. Stel in het begin de maaier af op een wat grotere maaihoogte.

Chaenomeles snoeien na de bloei

SNOEIEN IN APRIL

Voorjaarsbloeiende struiken die bloeien op oudere takken, zoals Forsythia, Ribes, Kerria, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en Japanse sierkwee (Chaenomeles), snoeit u direct na de bloei door enkele oude takken vlak boven de grond af te knippen (verjongen). Kleinbloemige clematissen en andere klimplanten die in het voorjaar bloeien, worden gesnoeid door ze direct na de bloei licht terug te knippen. Snelgroeiende hagen zoals de liguster en de Leylandii-conifeer kunt u vanaf nu regelmatig snoeien. Groenblijvende struiken en vaste planten hebben na de winters soms bruine bladeren of dode takken. Die mag u afknippen. Vorige maand er nog niet aan toegekomen te snoeien? Bomen en struiken die vorige maand gesnoeid moesten worden kunnen nog tot half april gesnoeid worden. U kunt bij de tekst van maart lezen welke planten en struiken dat zijn.

Vinca minor

Bodembedekkers tegen onkruid

ONKRUID GROEIT SNEL

Het onkruid gaat nu snel groeien. Verwijder het direct, dat scheelt weer in de komende maand. Laat open stukken onder struiken dichtgroeien met bodembedekkers om onkruid tegen te gaan. Een mulchlaag van houtsnippers, klein geknipt snoeiafval of compost tussen de planten is goed om onkruid te weren, verdamping tegen te gaan en humus in de grond te brengen.  Bestrijd nu al de eerste slakken met milieuvriendelijke korrels rondom slakgevoelige planten. Of vervang deze planten door soorten die geen last hebben van slakkenvraat.

Tulpen laten afsterven - tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Voorjaarsbollen

VOORJAARSBOLLEN

Wat een mooi gezicht, die eerste narcissen en tulpen. Om de bollen ook volgend jaar weer goed te laten opkomen, moeten nu zoveel mogelijk reserves aangelegd worden. Laat de uitgebloeide bloemen staan en het blad afsterven. Knip de uitgebloeide bloemen af, zodat geen energie verloren gaat aan het aanleggen van zaaddozen. Nu kunt u goed zien waar nog extra bollen geplant kunnen worden. Noteer dat in de agenda voor oktober, voor een nog groter effect in de volgende lente. 

Tuin bemesten koemestkorrels - Tuinkalender april

Bemesten

IS BEMESTEN NODIG?

De borders kunnen bemest worden met gedroogde koemestkorrels. Als de planten het goed doen en het bodemleven gezond is, is het niet nodig. Veeleisende soorten als rozen, fruitbomen en -struiken, en eenjarigen hebben wel ieder voorjaar mest nodig.
Zodra het gras weer is gaan groeien, moet het de hele zomer door regelmatig bemest worden met gazonmest.
Als de zuurgraad van de grond te hoog is, moet u kalk strooien. Een test voor de zuurgraad kunt u kopen bij een tuincentrum. Maar als u planten heeft die juist van zure grond houden, zoals Rhododendron, Pieris en heide, bemest u die niet met kalk maar met tuinturf of Rhododendronmest. 
Deze maand kunt u ook compost aanbrengen. Compost is een bodemverbeteringsmiddel en geen bemesting. Het zorgt voor een betere bodemstructuur en bodemleven. 

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Bloemen hortensia eind april afknippen

WAT NIET GESNOEID HOEFT

Let op dat u de (bol)esdoorn, berk, walnoot, kiwi en druif nu NIET mag snoeien in verband met het ‘bloeden’. Wacht met snoeien van deze soorten tot ze weer volop in blad staan. Wacht met het snoeien van groenblijvende beplanting tot volgende maand. Struiken die tussen nu en juni bloeien, snoeit u direct NA de bloei. Anders zouden de bloemknoppen afgeknipt worden, en dat zou jammer zijn. Laat de uitgebloeide bloemschermen van de boerenhortensia ook nog een paar weken zitten: ze beschermen de nieuwe bloemknoppen tegen de kou.

NU PLANTEN OF VERPLAATSEN

Veel een- en tweejarigen en kruiden kunnen vanaf half april in de volle grond gezaaid worden. Binnen voorgezaaide plantjes kunnen eind van de maand buiten uitgeplant worden. Eind april mogen zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen de grond in.
Nu is een goed moment om nieuwe planten aan te schaffen. Vindt u het lastig om mooie combinaties te maken of de bloeitijden goed te spreiden? Vraag dan hulp voor het maken van een beplantingsplan of volg een cursus Beplantingsplan maken.
Deze maand is de laatste kans om bladverliezende bomen en struiken te planten of te verplaatsen. Groenblijvende soorten kunnen het best in september of oktober verplant worden.

Maairand langs gras

MAKKELIJKER MAAIEN

Het knippen van de graskanten is altijd veel werk. Tips voor makkelijker onderhoud: Een opsluitrand zorgt ervoor dat het gras niet steeds verder de border in groeit. Die kan gemaakt worden van klinkers die net iets lager liggen dan het gras, zodat de maaier over de rand kan rijden. Ook houten planken en flexibele metalen of kunststof strips zijn geschikt als opsluitrand. Knip de randen dan staand met een elektrische trimmer of een graskantenschaar met lange steel.

tuinkalender april - foto Vicas Tuinontwerpen

Lammetje in de lente

‘T KAN VRIEZEN, ‘T KAN DOOIEN

De kuipplanten die binnen overwinterd hebben, mogen bij mooi weer buiten staan om te wennen, maar het is nog te koud om ze permanent buiten te laten. Zet ze niet in de volle zon en ook niet in de regen. Wacht ook nog liefst tot eind april, begin mei om eenjarigen aan te schaffen, want het kan nog steeds gaan vriezen. Bij nachtvorst moeten vorstgevoelige planten nog afgedekt worden. 

VIJVERPOMP INSTALLEREN

Verwijder oude dode bladeren van de waterplanten, en voeg eind van de maand nieuwe zuurstofplanten toe. Als de pomp er in de winter uitgehaald is, kan die eind april teruggeplaatst worden.


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.