Tuinkalender augustus 2019

tuinkalender augustus - Vicas Tuinontwerpen

Augustus 2019: Tips voor een onderhoudsarme tuin

  • Kies sterke planten
  • Slimme keuzes
  • Eenvoudiger onderhoud
  • Technische hulp
  • Snoeien in augustus
  • Verder deze maand
onderhoudsarme tuin - tuinkalender - Vicas Tuinontwerpen

Sterke planten

KIES STERKE PLANTEN

Sterke en makkelijke planten vragen weinig aandacht. Ze vallen niet om, kunnen tegen droogte, hoeven niet gesnoeid en hebben niet snel last van ziektes. De momenteel zo populaire prairiebeplanting voldoet aan die eisen. Bijvoorbeeld rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en siergrassen.
Train uw planten! Sproei zo min mogelijk, zodat de planten zelf diepere wortels maken. Sproei – als het echt nodig is – niet dagelijks een klein beetje, maar eens per week een uur. Graaf na het sproeien eens een kuiltje om te testen hoe diep het water is doorgedrongen.
Sterke groenblijvende struiken vragen vrijwel geen onderhoud. Kies een soort die niet te groot wordt voor de beschikbare ruimte, dat scheelt weer snoeiwerk.

tuinkalender augustus - onderhoudsarme tuinen - foto Vicas Tuinontwerpen

Liever relaxen

SLIMME KEUZES

Laat open stukken in de borders dichtgroeien met bodembedekkers, zodat er geen ruimte overblijft voor onkruid. Dichte groepjes vaste planten en bodembedekkers houden onkruid tegen.
Last van onkruid in de bestrating? Een terras met grote tegels heeft minder voegen dan een met klinkers. Laat het terras opnieuw leggen met een speciale (waterdoorlatende) voegmortel waar geen onkruid in groeit. 
Planten in potten hebben bijna dagelijks water nodig. Kies daarom liever voor planten in de volle grond.
Zoek de planten bij de omstandigheden. Heeft de tuin vochtige grond en de helft van de dag schaduw? Koop dan planten die daarvan houden, zoals hortensia, Astilbe of varens. Weet u niet precies welke planten u moet kiezen? Vraag advies, volg een cursus of laat een nieuw beplantingsplan maken.

Verhoogde border in onderhoudsarme tuin

Beter bereikbaar

EENVOUDIGER ONDERHOUD

Als de borders beter bereikbaar zijn, gaat het onderhoud makkelijker en sneller. Verhoogde borders zijn ideaal voor mensen die moeite hebben met bukken.
Houd naast de haag een strook open, zodat u er goed bij kunt om te snoeien. Door naast de haag een laken te leggen, vangt u het snoeiafval op en is dit eenvoudiger af te voeren.
Als de borders niet te diep zijn, kunt u vanaf de bestrating overal goed bij. 
Maak opsluitranden langs het gazon, zodat u geen graskanten hoeft af te steken (zie de tuinkalender van juli).

Onderhoudsarme tuinen

Gras maaien

TECHNISCHE HULP

Er zijn veel hulpmiddelen om het tuinonderhoud makkelijker te maken. Een robotmaaier bijvoorbeeld. De wekelijkse verplichting om het gras te maaien vervalt hiermee.
Wilt u toch graag potten met zomerbloeiers? Schaf dan een watergeefsysteem aan, dat met een druppelsysteem de planten continu van water voorziet. Om de hele tuin te kunnen sproeien, kan een beregeningsinstallatie aangelegd worden. Deze bestaan in vele varianten, variĆ«rend van een zelf aan te leggen sproeisysteem tot een professionele variant. 

tuinkalender augustus - foto Vicas Tuinontwerpen - onderhoudsarme tuinen

Hagen snoeien

SNOEIEN IN AUGUSTUS

Er blijft nog een grote klus over: eind augustus of begin september de hagen voor de laatste keer knippen. De hagen kunnen dan nog net voldoende herstellen om sterk de winter in te gaan. 

Deze maand kunnen alle groenblijvende struiken, en kersen-, perziken- en pruimenbomen gesnoeid worden. Knip bij de druiven wat bladeren weg, zodat de trossen goed in de zon komen. Bramen, zomerframbozen en Japanse wijnbes na de oogst snoeien door de takken die vruchten gedragen hebben bij de grond af te knippen.

 

Allium zaden - tuinkalender augustus - onderhoudsarme tuinen

Zaden van sierui

VERDER DEZE MAAND

Zaden verzamelen van sieruien, papavers, akelei en vingerhoedskruid. Bewaar ze in een papieren zakje of zaai ze ter plekke in de border. 
Vijver bijvullen en vijverplanten uitdunnen. Waterplanten mogen maximaal 1/3 deel van het oppervlak innemen. 
Hang netten over druiven, kersen en appels om ze te beschermen tegen vogels. Of reserveer een deel voor eigen gebruik en laat de rest over aan de natuur.
Onkruid weghalen en gras maaien gaat deze maand nog door. Wel groeit het al minder hard. 
Tenslotte: Ga lekker zitten en geniet van de natuur. Een fijne zomermaand gewenst!


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.