Tuinkalender februari 2020

Tuinkalender februari - Vicas Tuinontwerpen

Februari 2020: Alvast beginnen met snoeien?

  • Snoeien mag wel … maar hoeft nog niet
  • Deze niet snoeien!
  • Kalk strooien
  • Als het vriest
  • Wak in de vijver
  • Voorbereiding op de lente

Om het werk in maart te spreiden, kunt u deze maand al beginnen met de voorjaarssnoei.

Wilgenkatjes

SNOEIEN MAG WEL …

… Maar hoeft nog niet. Wacht liever met snoeien tot maart. Wilt u toch snoeien om het werk te spreiden? Bijna alle bladverliezende struiken en bomen mogen nu gesnoeid worden, mits het niet vriest. Van leibomen knipt u alle zijtakjes af tot een paar centimeter van de hoofdtak, en zo nodig bindt u de hoofdtakken vast aan het frame. Knotbomen kunnen geknot worden. De blauwe regen mag vanaf half februari gesnoeid worden door de zijtakjes af te knippen tot een paar centimeter van de hoofdtakken. Winterbloeiende struiken zoals dopheide of winterjasmijn knipt u na de bloei terug om ze mooi compact te houden.

tuinkalender februari - foto Vicas Tuinontwerpen

Planten met wintersilhouet

DEZE NIET SNOEIEN !

Snoei deze maand NIET een esdoorn, berk, walnoot, haagbeuk of druif. Doordat de sapstroom vroeg op gang komt kunnen ze gaan “bloeden”. Ze mogen pas weer gesnoeid worden als ze volop in blad staan.
Groenblijvende struiken snoeit u pas vanaf mei.
Laat planten met een mooi wintersilhouet liefst zo lang mogelijk staan. Ze geven de tuin winterstructuur, bieden een schuilplaats aan vogels en insecten, en zijn prachtig met een laagje sneeuw of ijs.

tuinkalender februari - foto Vicas Tuinontwerpen

Toverhazelaar in bloei

KALK STROOIEN

Het is weinig werk en heel nuttig: kalk strooien op het gazon. Dit moet zes tot acht weken voordat het gras bemest wordt. Kalk helpt om mos te voorkomen. Sommige borderplanten zijn ook gebaat bij kalk, zoals rozen. Strooi geen kalk bij planten die zure grond nodig hebben, zoals Rododendrons. Loop bij vorst zo min mogelijk over het gras, om later gele plekken te voorkomen.

Wintergroene struik

ALS HET VRIEST

Potten kunnen ingepakt worden met noppenfolie. Een tip voor volgend jaar: bekleed de binnenkant van potten met noppenfolie voor een permanente en onzichtbare bescherming. Houd wel een gat in de onderkant open voor de ontwatering. Tip voor minder tuinonderhoud: kies alleen winterharde soorten en zet ze in de volle grond. In een pot heeft een plant meer last van de vorst dan in de border.
Vorstgevoelige planten kunnen beschermd worden met vliesdoek, jute, of afgevallen blad.  Kies liefst voor een ademend materiaal zodat de plant niet gaat schimmelen, en laat het niet langer zitten dan nodig is.
Groenblijvende struiken zijn ‘s winters extra kwetsbaar. Als het vriest zonder een isolerende sneeuwlaag gaat de verdamping door, terwijl ze geen water via de wortels kunnen opnemen. Takken van coniferen en dennen kunnen afbreken als er veel sneeuw op ligt. Schud de sneeuw er daarom af.

winterbeeld spiegelvijver - foto Vicas Tuinontwerpen

Vijveronderhoud februari

WAK IN DE VIJVER

Als de vijver bevriest, houd dan een deel van het oppervlak ijsvrij. Steek een bos riet verticaal in het water of koop een ijsvrijhouder. Klop of hak niet op het ijs, zodat de vijverbeestjes niet opgeschrikt worden – ze overleven het misschien niet. Loop bij vorst niet over de folierand of het ijs, om beschadiging van de rand te voorkomen. De vissen zijn in winterrust en hebben nog geen voer nodig. Aan het eind van de maand kunt u eventueel de zuurgraad meten en zonodig verbeteren.

Galanthus nivalis- tuinkalender februari

Sneeuwklokjes

VOORBEREIDING OP DE LENTE

Februari is een ideaal moment om eens te bedenken wat u komend seizoen aan de tuin wilt veranderen. Bekijk voorbeelden in tuinboeken of op Pinterest, laat een professioneel ontwerp maken of volg een praktische tuincursus.
Tip voor kleine tuinen: met voorjaarsbollen wordt de beschikbare ruimte dubbel benut. In hetzelfde vak bloeien eerst de sneeuwklokjes en ‘s zomers de vaste planten. Noteer nu vast waar ze kunnen staan; de bollen koopt en plant u in het najaar.
Alle bladverliezende struiken, bomen en zelfs vaste planten kunnen nu geplant of verplaatst worden, zolang de grond niet bevroren is.
Moestuingroenten en eenjarigen kunt u al binnen voorzaaien.

tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.