Tuinkalender juli 2020

tuinkalender juli - Vicas Tuinontwerpen

Juli 2020: Sproeien met beleid

  • Niet te vaak sproeien
  • Onkruid overwinnen
  • Langere bloei
  • Fruit snoeien voor betere oogst
  • Zomersnoei
  • Vogels eten slakken
  • Borders verzorgen
  • Makkelijker maaien

Met de hoge temperaturen van de afgelopen tijd, is de zomer al echt begonnen. In juli wordt het werk van de vorige maanden beloond. De borders zijn dichtgegroeid zodat er minder onkruid groeit, en het meeste snoeiwerk is al gedaan. Als u ook de rest van het jaar minder werk wilt hebben, kunt u de tuin (gedeeltelijk) laten aanpassen tot een onderhoudsarme tuin. Vraag eens vrijblijvend advies.

Liever wekelijks lang sproeien dan dagelijks kort

Tuin sproeien

NIET TE VAAK SPROEIEN

Sproei zo min mogelijk: alleen bij langdurige droogte, als de planten echt slap blijven hangen of bruin worden. Nog beter: kies planten die goed tegen droogte kunnen, zoals lavendel. Als u toch moet sproeien: doe dat liever één keer lang dan regelmatig een klein beetje. Anders worden alleen de bovenste centimeters van de grond vochtig, en komt het water nauwelijks bij de wortels. Graaf maar eens een gaatje om te kijken tot welke diepte de grond nat geworden is. Als de diepere grondlagen vochtig genoeg zijn en de plant diepe wortels heeft, is hij beter bestand tegen tijdelijke droogte. 

tuinkalender juli - onkruid

Paardenbloem

ONKRUID OVERWINNEN

Onkruid consequent weghalen is de meest effectieve manier om van zevenblad, haagwinde of heermoes af te komen. Elke plant heeft zonlicht nodig om te groeien, en door consequent alle bovengrondse delen weg te halen, zal de plant uiteindelijk uitgeput raken en verdwijnen. Hoe meer wortel verwijderd wordt, hoe groter het effect. Dat gaat het makkelijkst bij droge grond. Probeer te voorkomen dat het onkruid gaat bloeien en zich kan uitzaaien. in het gazon kan onkruid door regelmatig maaien in toom gehouden worden.

tuinkalender juli - tweede bloei

Kattenkruid afknippen voor tweede bloei

LANGERE BLOEI

Sommige planten kunnen teruggeknipt worden en zullen dan een tweede keer bloeien: onder andere vrouwenmantel (Alchemilla), kattenkruid (Nepeta) en ooievaarsbek (Geranium). De tweede bloei is wel wat minder uitbundig dan de eerste. Handig om vlak voor de vakantie te doen en daarna een pol met fris nieuw blad te zien.
Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, wordt gestimuleerd dat de plant nieuwe bloemen maakt en de bloei langer doorgaat. Dit werkt goed bij rozen, daglelies en eenjarigen. Er gaat dan geen energie naar het aanmaken van zaad. Een nadeel bij rozen is, dat er dan geen rozenbottels gevormd worden.

tuinkalender juli - snoeien in juli

Snoeien doet groeien

FRUIT SNOEIEN VOOR BETERE OOGST

Appel- en perenbomen geven een kleinere maar betere oogst als u één vrucht per 10 cm behoudt en de rest afknipt. Fruitbomen moeten veel zonlicht en lucht bij de vruchten krijgen. Kies een aantal horizontale takken als hoofdtakken, en knip de rest weg. Dat mag in de winter, maar kan bij appel- en perenbomen ook prima deze maand.
Kersen-, perziken- en pruimenbomen worden bij voorkeur vlak na de oogst gesnoeid.
Knip bij druiven alle lange uitlopers na het eerste of tweede trosje af. Bij zomerframbozen, zwarte bessen en kruisbessen knipt u na de oogst de oude takken weg. De nieuwe scheuten waar nog geen vruchten op zaten, blijven staan tot volgend jaar en zullen dan vruchten krijgen.

tuinkalender juli - haag niet snoeien in de zon

Beukenhaag snoeien

ZOMERSNOEI

Alle bomen kunnen prima in de zomer gesnoeid worden. De reden dat het meestal in de winter gedaan wordt, is dat de vorm dan makkelijker te beoordelen is en de kale takken eenvoudiger af te voeren zijn.
Snoei hagen bij bewolkt weer, om verbranding en bruine bladranden te voorkomen. Als het eigenlijk te zonnig is, kunt u de haag na het knippen een paar dagen overdag afdekken met een laken. Een smalle open strook naast de haag maakt het opruimen van snoeiafval een stuk eenvoudiger: u legt een oud laken op de open strook en vangt daarmee het snoeiafval op.
De blauwe regen maakt lange uitlopers die flink ingekort mogen worden.
In bontbladige struiken en bomen komen soms takken met groene blaadjes. Knip deze helemaal weg, want dit zijn uitlopers van de onderstam die de bonte blaadjes zullen verdringen.

slakbestendige planten

Slakken houden van Hosta’s

VOGELS ETEN SLAKKEN

Slakken kunnen bladplanten soms danig toetakelen. Hosta’s en moestuingroenten zijn hun favoriete maaltijd. Het zijn de naaktslakken die de meeste schade aanrichten, huisjesslakken eten vooral dode plantenresten. U kunt de slakken bestrijden met (milieuvriendelijke) slakkenkorrels of door ze handmatig weg te halen. De meest natuurlijke bestrijding is het lokken van vogels, padden en egels die de slakken opeten. Of kies een andere plant met harder blad. Vicas kan adviseren over vogelvriendelijke beplanting en alternatieven voor bijvoorbeeld Hosta’s.

BORDERS VERZORGEN

Rozen, eenjarigen, potplanten en hanging baskets hebben nu extra mest nodig. Potplanten hebben bijna dagelijks water nodig, zelfs als het heeft geregend, omdat het meeste regenwater via de bladeren naast de pot valt. Wilt u een onderhoudsarme tuin? Schaf dan de losse potten af en zet alle planten in de grond. Sommige planten zaaien zichzelf uitbundig uit. U kunt van uw lievelingsplanten zaden verzamelen, zoals van vingerhoedskruid en papaver. Bij planten die zich hinderlijk uitzaaien knipt u de uitgebloeide bloemen af voordat ze zaad gemaakt hebben. Hoge planten moeten op tijd ondersteund worden.

Vicas Tuinontwerpen - maairand voor makkelijker maaien

Maairand langs gras

MAKKELIJKER MAAIEN

Maai bij voorkeur ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg: bij warm en zonnig weer verdampt veel vocht uit de snijvlakken van de grasspriet en zal het grasveld er wat dor en bruin uit gaan zien. Een tip voor makkelijker onderhoud: maak een rand van klinkers iets lager dan het gras, dan kunnen de wielen van de grasmaaier eroverheen rollen en hoeft u geen kanten te knippen. Ook opsluitranden van planken of metalen strips houden het gras uit de border. Dan moet de rand nog wel met een strimmer of grasschaar bijgewerkt worden. Het gras heeft de hele zomer elke 4 tot 6 weken kunstmest nodig. Geef dit vlak voordat het gaat regenen, of sproei langdurig erna. Heeft u een groot gazon en niet altijd zin en tijd om te maaien? Overweeg dan een robotmaaier.

 


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.