Tuinkalender juni 2020

tuinkalender juni - Vicas Tuinontwerpen

Juni 2020: Thuis in de tuin

  • Snoeien in juni
  • Tweede bloei
  • Onkruid en slakken
  • Gras verzorgen
  • Sproeien met beleid
  • Hagen knippen
  • Vijverplanten uitdunnen
Snoei druiven - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Druiven na het tweede trosje afknippen

SNOEIEN IN JUNI

Struiken die voor eind juni bloeien, worden direct na de bloei gesnoeid. Sering en voorjaarsbloeiende clematissen kun je direct na de bloei wat terugknippen om ze mooi vol en compact te houden. Bij struiken die nog vruchten, bessen of mooie zaaddozen gaan vormen, laat je de uitgebloeide bloemen zitten. Anders zou het vruchtbeginsel ook weggeknipt worden. Bruidsbloem (Deutzia), Forsythia, Ribes, Weigela en brem kunnen nu gesnoeid worden door ‘verjonging’: knip enkele van de oudste takken vlak boven de grond af, zodat onderaan nieuwe scheuten groeien en de struik ook onderaan mooi vol blijft. 

Groenblijvende struiken hoeven vaak helemaal niet gesnoeid, behalve als ze te groot worden. Het is nu een goede tijd hiervoor.
Van sterk groeiende klimplanten als blauwe regen mogen de nieuwe uitlopers ingekort worden. Ook de ranken van de druivenstruik kun je sterk inkorten: Knip de lange uitlopers na het tweede trosje af, zodat alle energie in de druiventrossen terechtkomt.

tuinkalender juni - Geranium 'Johnson Blue'- foto Vicas Tuinontwerpen

Geranium afknippen voor tweede bloei

TWEEDE BLOEI

Knip geranium, vrouwenmantel en ridderspoor na de bloei tot de helft af. Dan maken ze nieuw blad en gaan voor de tweede keer bloeien. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, bloeit een plant langer door. De plant krijgt dan niet de kans bottels of zaaddozen te vormen en stopt zijn energie in nieuwe bloemen. 
Hoge planten moeten gesteund worden, zodat ze niet bij de eerste windvlaag knakken. Planten in potten moeten regelmatig bijgemest worden. Er bestaan meststoffen die hun werkzame stof geleidelijk afgeven, zodat één keer toedienen voldoende is voor de hele zomer. 

tuinkalender juni - paardenbloem - foto Vicas Tuinontwerpen

Onkruid weghalen

ONKRUID EN SLAKKEN

Blijf het onkruid verwijderen, maar wees voorzichtig met leuke zaailingen van bijvoorbeeld akelei en vingerhoedskruid. Zevenblad en ander hardnekkig onkruid krijgt u onder controle door consequent alle nieuwe scheuten direct zo diep mogelijk weg te halen. Elke plant heeft zonlicht nodig, dus als je ervoor zorgt dat het onkruid nauwelijks op kan groeien, zal het uiteindelijk doodgaan. De aanhouder wint!
Helaas zijn de slakken ook weer actief. Zoveel mogelijk vangen en milieuvriendelijke slakkenkorrels strooien werkt het best.

grasveld met madeliefjes - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Gras maaien, bemesten en sproeien.

GRAS VERZORGEN

Het gras moet nu zeker een keer per week gemaaid worden. Als het erg warm en zonnig is, kun je beter ‘s avonds maaien, om bruine snijvlakken te voorkomen. Maai het niet te kort, want lang gras houdt vocht beter vast zodat je minder snel hoeft te sproeien. Ook onkruid krijgt dan minder kans te ontkiemen. Strooi in het groeiseizoen een paar keer gazonmest, liefst vlak voor een regenbui, of sproei direct na het bemesten. Om de graskanten niet steeds te hoeven afsteken, kun je een opsluitrand maken van klinkers, houten planken of een andere randopsluiting. Met een opsluitrand van klinkers die iets lager ligt dan de maaihoogte, zodat de maaier over de rand kan rijden, hoeven zelfs de randen niet meer apart geknipt te worden.

tuinkalender juni - tuin sproeien - foto Vicas Tuinontwerpen

Sproeien met beleid

SPROEIEN MET BELEID

Het is het makkelijkst als sproeien niet nodig is. En dan liever niet doordat het de hele zomer regent, maar door planten te kiezen die tegen droogte kunnen. De ene soort wil vochtige grond (hortensia), en andere soorten kunnen prima tegen droogte (lavendel). Alleen als het een lange periode kurkdroog is, planten slap gaan hangen en het gras dreigt dood te gaan, wordt het tijd om te sproeien. En dan liever af en toe een uur dan elke dag een kwartiertje, omdat anders de planten ondiep gaan wortelen. Als de bodem slecht vocht vasthoudt, kun je ruime hoeveelheden compost erdoor mengen om de structuur te verbeteren.  Een nieuwe tuin aanleggen? Overweeg dan een beregeningssysteem, vooral in grote tuinen scheelt dat veel werk.

conifeer snoeien - tuinkalender juni - foto Vicas Tuinontwerpen

Conifeer niet in kaal hout snoeien

HAGEN KNIPPEN

Alle hagen en coniferen kunnen in juni gesnoeid worden. Na eind juni zullen ze nog flink uitlopen, zodat ze meestal in de nazomer nog een keer gesnoeid worden. Snoei liefst op een bewolkte dag om verbranding te voorkomen; vooral buxus- en beukenhagen zijn hier gevoelig voor. Als je toch wilt snoeien omdat het op dat moment goed uitkomt, kun je de pas geknipte haag een paar dagen afdekken met een laken. Dat beschermt de snoeiranden tegen het bruin worden.
Alle coniferen mogen nu gesnoeid worden. Alleen Taxus kan tot op het kale hout terug geknipt worden en zal daarna weer uitlopen. Andere soorten coniferen mogen nooit voorbij het laatste groene stuk gesnoeid worden.
Tip: Het opruimen van snoeiafval wordt een stuk eenvoudiger als  je een zeil of laken langs de haag legt om de takjes op te vangen. Een smalle open strook naast de haag voorkomt dat het snoeiafval tussen de andere planten blijft hangen.

tuinkalender juni - waterlelie - foto Vicas Tuinontwerpen

Waterlelie

VIJVERPLANTEN UITDUNNEN

Bij warm weer kan het nodig zijn de vijver bij te vullen. Snel groeiende waterplanten kun je uitdunnen. Door het warmere weer zullen ook algen sneller groeien, waardoor de rest van het vijverleven te weinig zuurstof zal krijgen. Verwijder een teveel aan algen door ze bijvoorbeeld aan een stok te draaien. Eendenkroos is een leuk plantje dat helaas enorm kan gaan woekeren; schep het in dat geval geregeld weg.
Nu is een uitstekende tijd om nieuwe vissen uit te zetten.tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.