Tuinkalender mei 2020

Tuinkalender mei

Mei 2020: Slim snoeien

  • Snoeien in mei
  • Chelsea Chop
  • Hagen knippen
  • Werk in de border
  • Slakken!
  • Koude nachten
  • Voorjaarsbollen en zomerbollen
  • Gezonde grasmat
  • Vijver schoonmaken
Tuinkalender mei

Kerria uitdunnen na de bloei

SNOEIEN IN MEI

Struiken die dit voorjaar gebloeid hebben, mogen direct na de bloei gesnoeid worden om ze vitaal en compact te houden. De snoeimethode hangt af van de soort. Struiken die gebloeid hebben op takken van vorige zomer knip je alleen in model, zoals de toverhazelaar, krentenboompje en voorjaarsbloeiende clematis (Clematis montana).
Struiken die gebloeid hebben op oudere takken snoei je door een aantal van de oudste takken vlak boven de grond weg te knippen. Dit zijn onder andere Forsythia, Ribes, Kerria en brem. 
Als in bontbladige struiken ineens takken met groene blaadjes groeien, moeten die altijd weggeknipt worden, want dat zijn ongewenste uitlopers van de onderstam.

DEZE HOEVEN NIET GESNOEID

Groenblijvende struiken hoeven meestal niet gesnoeid te worden. Als er vormsnoei nodig is mag het tussen mei en september. Uitgebloeide bloemen kun je afknippen. Wees voorzichtig bij de Rhododendron! Hier zitten de nieuwe knoppen vlak onder de uitgebloeide bloemen. Snoei deze heel voorzichtig of draai de uitgebloeide bloemen met de hand uit.
Klimop mag flink teruggesnoeid worden. Fruitbomen kunnen beter wachten tot na de oogst. De uitgebloeide bloemen groeien uit tot vruchten later deze zomer.
Tip: volg een cursus Snoeien en leer hoe en wanneer je verschillende soorten kunt snoeien. 

Tuinkalender mei

Chelsea Chop

SLIM SNOEIEN: CHELSEA CHOP

De Chelsea Chop is een snoeimethode vernoemd naar de Chelsea Flower Show, een jaarlijks groot tuinevenement eind mei. Dit doe je dus eind mei: de planten worden met een derde of de helft ingekort. Daardoor blijven ze lager, hoeven ze minder gesteund te worden en de bloei start later. De volgende soorten zijn hiervoor geschikt: Aster, meisjesogen (Coreopsis), zonnehoed (Echinacea), leverkruid (Eupatorium), zonnekruid (Helenium), bergamotplant (Monarda), Phlox, Rudbeckia, guldenroede (Solidago), dropplant (Agastache) en Virginische ereprijs (Veronicastrum). Door een deel wel en een deel niet zo terug te knippen, wordt de bloei over een langere periode gespreid.

Tuinkalender mei

Hagen snoeien

HAGEN KNIPPEN

Alle hagen kunnen vanaf half mei geknipt worden. De ene soort groeit sneller dan de andere. Taxus hoeft meestal maar een keer per jaar gesnoeid, liguster twee of drie keer. Knip hagen bij voorkeur de eerste keer tussen half mei en half juni, en eventueel een tweede keer in augustus of september. Kijk wel even goed of er geen vogelnestje in de haag zit.
Laat de haag naar boven iets taps toelopen, zodat de onderkant goed in het blad blijft. Snoei buxus- en beukenhagen bij voorkeur niet in de volle zon. Schijnt net de zon op het moment dat je wilt snoeien, dek dan na het snoeien de haag één of twee dagen af met een laken. Een tip voor het opruimen van snoeiafval: leg vooraf een laken op de grond naast de heg. De takjes vallen hier op en zijn makkelijk af te voeren. 
Coniferen mogen geknipt worden tot waar het nog groen is. Knip niet tot in de kale takken, want dan lopen ze niet meer uit. De uitzondering is Taxus, die wel op het kale hout nieuwe uitlopers maakt.

Tuinkalender mei

Fruitbomen pas snoeien na de oogst

WERK IN DE BORDER

Hoge vaste planten hebben vaak wat steun nodig. Je kunt alvast (bamboe)stokken in de grond steken, of een speciale plantensteun plaatsen waar de stelen doorheen groeien. Bevestig voor grote plantvakken een horizontaal stuk gaas aan stokken.
Sommige vaste planten worden na een paar jaar kaal in het midden van de pol. Graaf deze uit, scheur of zaag de pol in enkele kleinere pollen en plant alleen de vitale buitenste delen terug. Zo kun je ook planten vermeerderen en bodembedekkers delen, zodat een vak sneller dichtgroeit.
Niet alleen de borderplanten groeien nu hard, het onkruid ook! Door consequent opkomend onkruid weg te halen, raakt het uitgeput en zal het uiteindelijk verdwijnen. Een kwestie van lange adem dus. Allerlei zaailingen komen nu op: voorzichtig onkruid wieden, zodat je kunt kiezen tussen plantjes die je graag wilt houden en ongewenste zaailingen.

tuinkalender mei - foto Vicas Tuinontwerpen

Slak op Hosta

SLAKKEN!

Houd die frisse jonge blaadjes goed in de gaten, want slakken zijn er dol op. Het zijn vooral de naaktslakken die het blad van bijvoorbeeld Hosta’s eten. Huisjesslakken richten nauwelijks schade aan. Je kunt de slakken vangen met de hand (of handschoen..) als ze na een regenbui of vochtige nacht massaal tevoorschijn zijn gekomen. De meest effectieve methode is het strooien van slakkenkorrels, uiteraard een milieuvriendelijke soort.
Als de tuin aantrekkelijk is voor egels en vogels, zullen zij de slakken opeten. Zorg daarom voor voldoende schuil- en nestgelegenheid. Helpen al deze maatregelen niet genoeg, kies dan liever een plantensoort die minder last heeft van slakkenvraat.

KOUDE NACHTEN

Tot half mei kan nog nachtvorst optreden, dus pas nog extra goed op de vorstgevoelige planten. Kleine plantjes die binnen voorgezaaid zijn, kunnen half mei buiten uitgeplant worden. Laat ze vanaf begin mei langzaam wennen door ze eerst alleen overdag buiten te zetten, op een beschutte plek en niet in de volle zon. Vaste planten kunnen geplant worden en eenjarigen kunnen nu rechtstreeks in de borders gezaaid worden. Eenjarigen bloeien de hele zomer door, maar dat kost veel energie. Ze moeten daarom elke paar weken mest krijgen. Er bestaan ook mestkorrels die hun werkzame stof de hele zomer geleidelijk afgeven. 

Tuinkalender mei

Dahlia’s planten

VOORJAARSBOLLEN EN ZOMERBOLLEN

Laat bij uitgebloeide narcissen en tulpen het blad afsterven tot het geel is. Ze maken nog reservestoffen aan die in de bol worden opgeslagen. Knip de uitgebloeide bloemen weg, zodat de bollen geen energie steken in het maken van zaaddozen. Zo zullen ze volgend voorjaar weer sterk terugkomen. Wist je dat er behalve de bekende voorjaarsbollen ook zomerbollen zijn? Dit zijn bijvoorbeeld dahlia, Canna en gladiolen. Ze kunnen deze maand geplant worden en bloeien eind van de zomer.

GEZONDE GRASMAT

Strooi elke paar weken gazonmest, bij voorkeur vlak voordat het gaat regenen. Als er na een stevige regenbui nog lange tijd water op het gras blijft staan, kun je de afwatering verbeteren door met een mestvork of een plank met spijkers gaten te prikken in de toplaag. Door vaak te maaien worden onkruid en mosvorming afgeremd. De grasmaaier afstellen op een iets grotere maaihoogte helpt ook. Een hekel aan grasmaaien? Overweeg dan een robotmaaier.

VIJVER SCHOONMAKEN

Deze maand kunnen nieuwe vijverplanten geplant worden. Zorg voor voldoende zuurstofplanten, die meehelpen het water helder te houden. Goede zuurstofplanten zijn bijvoorbeeld fonteinkruid, krabbenscheer en waterviolier. Bestaande planten kunnen nu gedeeld of verplaatst worden.  Zodra het warmer wordt, worden de vissen weer actief en mogen ze weer gevoerd worden. Zo nodig kun je de vijver schoonmaken, algen en kroos eruit halen, en het filter controleren op vervuiling.


tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.