Tuinkalender oktober 2020

tuinkalender oktober - Vicas Tuinontwerpen

Oktober 2020: Herfstkleuren en laatbloeiers

De herfst is begonnen. De maand van de rode en gele blaadjes, herfstanemonen, asters en pluimen van siergrassen. Voor de volgende lente kunnen we nu vast bollen planten.

Rhus glabra - tuinkalender oktober

Herfstkleuren

MAAND VAN DE HERFSTKLEUREN

Wuivende pluimen en warme herfstkleuren. Na een seizoen vol bloei komt een vlammend einde aan de zomer. Hoge siergrassen met bloeipluimen, zoals Miscanthus, zijn nu op hun mooist. De meeste blijven bovendien de hele winter stevig overeind staan, zodat ze de hele winter nog sierwaarde hebben. Prachtige herfstkleuren zien we ook bij esdoorns, fluweelboom, amberboom, wingerd en beukenhaag. Denk ook eens aan een krentenboompje: bloei in het voorjaar, krentjes in de zomer en als toegift nog herfstkleuren. Die extra sierwaarde is iets om voortaan rekening mee te houden bij het kiezen van de beplanting.

rode tulp - tuinkalender oktober

Voorjaarsbollen planten

BOLLEN-LASAGNE

De voorjaarsbollen mogen geplant worden! Probeer eens de lasagnemethode: Leg een pot onderin de grote laatbloeiende soorten (zoals tulpen), dan een laagje middelgrote bollen (narcissen), en bovenop de kleine vroegbloeiende soorten (bijvoorbeeld krokussen). Opvullen met aarde en wachten… Ze zullen om beurten bloeien en het hele voorjaar kleur geven.
Plant bollen in de border tweemaal zo diep als de hoogte van de bol. Kleine bolletjes van bijvoorbeeld krokussen komen dus minder diep in de grond dan grote tulpenbollen. Voor een natuurlijk effect: koop allerlei soorten bollen voor verwildering, strooi ze willekeurig door de border en plant ze waar ze terechtgekomen zijn. Geschikte soorten om in het gazon te planten zijn bijvoorbeeld krokussen en sneeuwroem. Deze bloeien al vroeg, in maart, als het gras nog nauwelijks groeit. Door ze in groepen te planten, kun je er desnoods omheen maaien. 

Alchemilla mollis - vrouwenmantel - tuinkalender Vicas Tuinontwerpen

Vaste planten verplaatsen

NU VERPLANTEN

Tot ongeveer half oktober kunnen vaste planten verplaatst en geplant worden. De grond is nog warm genoeg om ze nieuwe wortels te laten aanmaken. Ze gaan niet meer bovengronds groeien, maar zijn er in het voorjaar helemaal klaar voor. Ook groenblijvende struiken mogen nog verplant worden. De bladverliezende bomen en struiken moeten even wachten tot het blad afgevallen is. Bij oudere bomen en struiken is een goede voorbereiding raadzaam. Steek eerst de kluit rondom af en graaf een geul. Vul deze met tuinaarde. Nu gaan de wortels eerst nieuwe jonge wortels maken. Volgend jaar kan de kluit uitgegraven en verplant  worden. Plant altijd terug op dezelfde diepte.

Tuinkalender oktober - Vicas Tuinontwerpen

Roze hortensia weer blauw maken

ROZE HORTENSIA’S WEER BLAUW MAKEN

Heb je blauwe hortensia’s die roze zijn geworden? In deze periode worden de nieuwe knoppen aangelegd. Dit is het moment om speciale bemesting te strooien om ze volgen jaar weer blauw te krijgen. Het werkt alleen bij hortensia’s die oorspronkelijk blauw waren, niet bij roze of witte soorten.

Dahlia's uitgraven en overwinteren - tuinkalender oktober

Dahlia’s opgraven

VOORBEREID OP DE VORST

In oktober kan de eerste nachtvorst komen. Zomerbollen als dahlia’s, gladiolen en Canna (Indisch riet) zijn niet winterhard. Ze moeten uitgegraven worden en ‘s winters droog en vorstvrij bewaard worden. Kuipplanten die niet winterhard zijn, moet binnen overwinteren op een lichte koele plaats en af en toe wat water krijgen. Niet iedereen heeft daar ruimte voor, dus volgend voorjaar gewoon nieuwe kopen is ook een optie. Staan er in de tuin vorstgevoelige bomen of struiken? Leg dan vast vliesdoek of jute klaar. Volgende maand volgen tips over vorstbescherming.

tuinkalender oktober - Vicas Tuinontwerpen

Laatste keer maaien

LAATSTE KEREN MAAIEN

Zolang het gras groeit is maaien nog nodig. Stel de maaier nu zo af dat het gras wat langer blijft, ongeveer 5 à 6 cm, dan gaat het sterker de winter in. Over het gras kan nog een laatste keer kalk gestrooid worden. Afgevallen blad kan beter zo snel mogelijk weg geharkt worden. Gooi het niet weg, maar verspreid het in de border, het is een prima vorstbescherming en compostmaker.

VIJVER WINTERKLAAR

Dit is een goed moment om de vijver schoon te maken. Dode planten weghalen en te groot geworden soorten uitdunnen. Laat de plantenresten op de kant een tijdje uitdruppen. Dan kunnen de meegekomen waterdiertjes ontsnappen en is het afval minder nat en zwaar. Span een net om te voorkomen dat bladeren inwaaien, deze gaan namelijk rotten en veroorzaken dan zuurstofgebrek. Laat verticale stengels bij voorkeur staan tot het voorjaar: die zorgen bij vorst voor een open verbinding met de buitenlucht.

tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.