Tuinkalender september 2020

tuinontwerp vogelvriendelijke tuin

September 2020: Vogels in de tuin

  • Vogelvriendelijke struiken
  • Struiken (ver)planten
  • Fruit oogsten
  • Onderhoud in de border
  • Hagen laatste keer snoeien
  • Blad uit de vijver
  • Gazon herstellen
  • Tijd voor evaluatie
besdragende struik - foto Vicas Tuinontwerpen

Bessen: mooi en vogelvriendelijk

STRUIKEN MET BESSEN OF STEKELS

Struiken met lekkere bessen zijn een traktatie voor vogels. Bijvoorbeeld de Gelderse roos (foto), krentenboompje, meidoorn, sneeuwbes en hulst. Vogels zoeken een veilige plek, zoals een boom, een dichte struik of haag, liefst met stekels. Belangrijk is ook lekker eten, zoals insecten, bessen en slakken. Vogels zijn een natuurlijke slakkenbestrijding! Denk je u ook aan het schoteltje water of een vijver(tje) om te drinken?

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Groenblijvende struiken planten of verplaatsen

STRUIKEN (VER)PLANTEN

September is een goede maand om groenblijvende struiken te (ver)planten. In de nog warme grond kunnen ze goed aanslaan voor de winter begint. Ook veel vaste planten kunnen geplant of verplaatst worden. Graaf een ruim plantgat, voeg eventueel een bodemverbetering toe en geef na het planten ruim water. Een uitzondering: planten en struiken die nu bloeien kun je beter pas verplaatsen in het voorjaar.

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Fruit oogsten

FRUIT OOGSTEN

Takken van frambozen en bramen die vruchten gedragen hebben mogen bij de grond afgeknipt worden. Bind de nieuwe scheuten op.
Appels, peren, en druiven zijn nu rijp. Hang er tijdig een net over en let erop dat dit niet op de grond hangt, zodat egels er niet in verstrikt raken. Vogeltip: laat het net achterwege bij een deel van de takken, zodat vogels kunnen meegenieten van de oogst.

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Zaden van papaver bewaren

ONDERHOUD IN DE BORDER

Bemesten is niet meer nodig, de planten gaan een rustperiode in. Pollen vaste planten kunnen gescheurd worden om ze te vermeerderen of vitaler te maken. Afhankelijk van hoe stevig de kluit is, doe je dat met de hand, een spade of een zaag. Plant de buitenste vitale delen terug en gooi het oude hart van de pol weg. Daarna nog even flink water geven. Dit is ook een goede methode om een plantvak sneller te laten dichtgroeien met bodembedekkers. Ook hier geldt de uitzondering: planten die nu bloeien laten we met rust tot het voorjaar.
Verzamel op een droge dag zaden van favoriete bloemen. Bewaar ze in een papieren zakje of envelop op een droge plaats. Houd de slakken in toom totdat ze gaan overwinteren, dat scheelt enorm in het voorjaar. Vogeltip: meer vogels betekent minder slakken.

Tuinkalender september - Vicas Tuinontwerpen

Hagen snoeien

HAGEN LAATSTE KEER SNOEIEN

Snoei de hagen deze maand voor de laatste keer. Ze kunnen dan nog net herstellen en mooi strak de winter ingaan. Snoei hagen taps toelopend, de onderkant iets breder dan de bovenkant. Vogeltip: Hagen met stekels bieden vogels een veilige plek en nestgelegenheid. Heb je alleen een schutting? Laat deze dan voor een deel dicht begroeien met bijvoorbeeld klimop of vuurdoorn.

BLAD UIT DE VIJVER

De vissen hoeven niet meer veel te eten, geef ze zoveel als ze in een paar minuten opeten. Afgevallen herfstblad dat in de vijver komt zal gaan rotten en de waterkwaliteit verslechteren. Schep om de paar dagen alles met een netje eruit of span een net over de vijver. Zo nodig kun je vijverplanten uitdunnen of splitsen.

tuinkalender september - foto Vicas Tuinontwerpen

Herfstkleuren

GAZON HERSTELLEN

September is een geschikte maand om het gazon te herstellen: licht verticuteren, beluchten en kale plekken inzaaien. Doordat de bodem nog warm is, zullen graszoden en graszaad nog goed aanslaan. Dat geldt ook voor het aanleggen van een nieuw gazon. Hark afgevallen blad van het gazon of maai het weg met een grasmaaier met opvangbak. 

TIJD VOOR EVALUATIE

Eind van het seizoen, tijd voor een evaluatie. Zijn er voldoende nazomerbloeiers, zoals herfstanemonen, herfstasters en siergrassen? Zijn er struiken met bessen en bomen met een fraaie herfstkleur? Misschien zijn er hoekjes die een opknapbeurt nodig hebben of planten die het niet goed doen. Door nu vast aantekeningen te maken of plantvakken met stokjes te markeren, kun je deze winter het tuinontwerp aanpassen. Dit najaar starten weer tuincursussen voor het maken van een tuinontwerp of beplantingsplan.

tuinkalender-tuinonderhoud-snoeien

TUINKALENDER

Ook maandelijks deze tips per e-mail ontvangen? Meld u aan voor de gratis tuinkalender!
 
Geef uw e-mailadres door:

 


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.