Tuinontwerp grote tuin: aanleg in fases

tuinontwerp grote tuin - aanleg in fases

Tuinontwerp grote tuinen: gefaseerde aanleg

« Terug naar overzicht projecten

Een meerjarenplan biedt houvast bij grote tuinen

De gelukkige eigenaren van een grote tuin willen of kunnen niet altijd de tuin in een keer aanleggen. Juist dan is het fijn om alvast een ontwerp voor de gehele tuin te hebben. Er kan steeds een deel uitgevoerd worden en de tuin groeit naar de eindfase toe. Als er geen overkoepelend plan zou zijn, zou het kunnen zijn dat eerder aangelegde stukken weer herzien moeten worden, of dat het een rommelig geheel vormt. Hier voorbeelden van tuinen waarvoor zo’n ontwerp gemaakt is.

1.  In deze tuin van 3000 m² staan grote bomen, waarvan een aantal behouden moet blijven. Ook de bestaande sloot, een bosschage van laurierkers en een hoge coniferenhaag blijven. Nieuwe elementen zijn een gastenverblijf, berging, een grote orangerie, natuurlijke vijver en een zwembad. 

2. Een pijpenla noem je zo’n stadstuin van 40 meter diep en 8 meter breed. Het ontwerp voorziet in vijf tuinkamers met elk een eigen functie en sfeer: eetterras, twee gazons, rustig zitgedeelte met waterelement en een moestuin met kippenren.

3. Het perceel is ruim 700 m² en de grote uitdaging was de lastige vorm. In de achtertuin ligt een grote vijver met een houten bruggetje eroverheen. Aan de rand van de vijver staat een waterloop van drie waterbekkens. Met een kronkelend pad van dolomiet, moestuin, kweekkas en prieel.

4. Grote natuurtuin van 1000 m² bij een vrijstaande woning. Kenmerken: vogelvriendelijk, planten die vlinders en bijen lokken, duurzame materialen. Een combinatie van rechte lijnen met slingerende paden.

5. Grote tuin en klein budget: De tuin is 750 m², heeft aan drie zijden water met een talud en ongeveer een meter hoogteverschil in de achtertuin. Gevraagd was een ontwerp met een minimaal budget voor een onderhoudsarme tuin.

quote-1Een mooi ontwerp om de tuin goed tot zijn recht te laten komen.
Enkele jaren geleden kochten we een huis met een smalle, diepe achtertuin. Om ideeën op te doen voor de inrichting volgde ik een cursus tuinontwerpen bij Gonda. Dat hielp ons al een stukje op weg, maar we hadden toch extra creatieve vakkennis nodig. Gonda heeft een heel mooi ontwerp en beplantingsplan gemaakt dat we zelf kunnen uitvoeren. Fijn om een solide plan te hebben om mee te werken. Het eindresultaat zal er prachtig uitzien!
– Yvonne Sparks –

Voor grote tuinen biedt een tuinontwerp houvast, zodat ook bij gefaseerde aanleg een harmonieus resultaat ontstaat.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.