Villatuin aan het water Linschoten Utrecht


Villatuin met weids uitzicht

« Terug naar overzicht projecten

Strak, stoer en modern,  met robuuste pergola en cortenstaal

Deze villatuin grenst aan twee zijden aan water. De uitdaging in deze tuin was om het uitzicht te houden en toch voldoende privacy te hebben op de terrassen. Tegenover de zijgevel ligt een openbaar park met vissteiger. Aan deze kant staat wintergroene niet-woekerende bamboe die de inkijk tegenhoudt. Bij de achtertuin wordt het uitzicht juist omlijst door een robuuste pergola. De luchtige grote pluimen van Stipa passen goed bij het weiland en brengen hoogte in de beplanting.

Zichtlijnen

Er is veel aandacht besteed aan het gebruik van zichtlijnen. Tussen de oprit en de achtertuin staat een manshoog paneel van cortenstaal met het huisnummer. Dit houdt de inkijk vanaf de straat tegen, en trekt de blik vanuit de achtertuin juist naar voren, zodat de tuin groter lijkt. Een andere zichtlijn is van het hoofdterras naar rechts, waar op een sokkel van cortenstaal een blikvanger staat.

Terrassen

Op het onderheide terras achter het huis zijn twee verhoogde borders opgemetseld in dezelfde steen als de gevels. Aan de waterkant is nog een extra vlonderterras. De zware pergola geeft hier een beschut gevoel, vooral als de blauwe regen voldoende gegroeid is. De lange vlonder aan de zijkant van het huis krijgt ‘s ochtends even zon, en is op warme dagen een aangename schaduwplek. Hier is ook een aanlegplaats voor de boot, te bereiken via een trapje in de vlonder.  ‘s Avonds kun je op het bankje voor het huis nog van de laatste zonnestralen genieten.

Beplanting

De beplanting bestaat uit wuivende grassen, groenblijvende niet-woekerende bamboe, Taxushagen, en door het hele jaar bloeiende vaste planten. De pergola zal begroeid raken met blauwe regen en clematis. In de voortuin staan drie kleine esdoorns met goudgeel blad. Door het boompje op de hoek van de oprit wordt dit stuk van de voortuin bij de rest getrokken en lijkt de voortuin breder.

De robuuste pergola
omlijst het weidse uitzicht
en geeft een
beschut gevoel
op het terras

quote-1Een tien met een griffel!
Na het volgen van een interessante workshop, heb ik Gonda benaderd voor een tuinontwerp. Dat klikte meteen. Gonda luistert goed naar je wensen en werkt zeer professioneel. Binnen 3 weken lag er een uitgebreid en prachtig ontwerp op tafel. Als de hovenier zijn werk heeft gedaan, kan ik binnenkort genieten van een heerlijke tuin!
Dank je wel, Gonda!
– Brigit Kers –

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.